Safdie Architects Completes Albert Einstein Education and Research Center in São Paulo | New

Safdie Architects has completed a new leafy medical school and research building with a distinctive domed glass roof in São Paulo.

Designed as an urban oasis, the Albert Einstein Education and Research Center (AEERC) is the latest initiative of Brazilian health institute Sociedade Beneficente Israelita Albert Einstein. It should be one of the most advanced institutions in Latin America for medical research and study.

Photo by Timothy Hursley. Courtesy of Safdie Architects

The Center is located in the Morumbi neighborhood of São Paulo, next to the Israelita Albert Einstein Hospital. AEERC is the first medical school created by a private hospital in Brazil. Safdie Architects also worked in collaboration with Perkins&Will, who led the programming and interior design of the classrooms and laboratories.

Photo by Timothy Hursley. Courtesy of Safdie Architects

The integration of nature in all spaces of the installation is at the heart of the design of the project. The centerpiece of the building is a spacious garden atrium, which provides opportunities for spontaneous interaction, collaboration, discovery and rest. Tiered terraces connect to the four main levels of activity: a restaurant on the first floor, an amphitheater and auditorium on the central levels, and an exhibition and event space on the fourth floor. The atrium features native trees and plantings and is paved with local stone. It was designed in collaboration with Isabel Duprat Landscape Architecture, based in São Paulo.

Photo by Timothy Hursley. Courtesy of Safdie Architects

The vaulted glass roof structure of the atrium features an innovative system of shading and natural lighting that creates a visual effect evoking the experience of being under a leafy tree. Safdie Architects worked with specialist German contractor Seele and local partners to design the multi-layer skylight system. The roof works simultaneously to provide enough daylight for plants to thrive, regulate heat gain and glare for human comfort, and provide shade by filtering sunlight. With its bespoke sintered pattern and solar protection coating, the roof design played a major role in achieving LEED Gold status.

Photo by Timothy Hursley. Courtesy of Safdie Architects

The Center is divided into two connected wings, east and west. The east wing contains the main teaching spaces, including teaching spaces for nursing, medicine, graduate programs, medical residency, and technical courses. The west wing houses medical research facilities, including laboratories, clean rooms, and clinical research resources. Walkways connect the wings and are joined by a series of intimate meeting and study spaces on each level of the building.

Photo by Timothy Hursley. Courtesy of Safdie Architects

The building is nestled into the sloping hillside site. Full-height glass walls, planted terraces and shaded overhangs create a solid balance of light and shadow outside the center. Its louvered facade softens the scale of the building while providing optimal light and shade to interior spaces. A pedestrian bridge connects the Center to the main Einstein Hospital.

Photo by Timothy Hursley. Courtesy of Safdie Architects

“While the exterior is sized to be unobtrusive, the spacious tiered garden at the heart of the Center feels like an unexpected find: bright, inviting and inspiring,” said Sean Scensor, project lead partner for Safdie Architects. “The environment we have created embodies the enthusiasm for learning and research.”

The AEERC is expected to be inaugurated in August 2022.

Comments are closed.